#1 M-LAB: EQid assembly

Sestavení v M-LABu

 
  • koncepce
  • kompletace
  • oživení
  • naprogramování 

Jako každý můj projekt začíná myšlenkou, následuje koncept – kompletace – oživení komponent v M-LABu provizorně na nepájivém poli. Toto je alespoň pro mě super varianta, protože kdykoliv mohu vše za běhu měnit bez složitých zásahů.

Komponenty jsou následující :

Arduino Mega 2650 (FOCUSERy) :

základem celého systému pro FOCUSERy byl zvolen tento typ desky, protože má k dispozici 54x digital I/O a 16x analog portů (využívám jich opravdu hodně – 2xstepper, 10xprogress, tlačítka …)

Arduino Nano (filter wheel) :

pro filtrové kolo je dostačující verze NANO se 14 digital I/O a 6 analog porty (stepper, OLED, tlač.)

Progress Progress verzí Progress verzí EQid Progress verzí EQid 1.0 - 1.2
EQid v.1.0 (Arduino Nano)
EQid v.1.1 (2xArduino Nano)
EQid v.1.2 (Arduiono MEGA)

První verze vznikly na menší verzi Arduino Nano, avšak s přibývajícími komponenty bylo potřeba stále více a více digitálních I/O portů a tak muselo dojít k upgradu na Arduino MEGA.

Osazení na uni-destičky :

EQid v.1.3
EQid v.1.4 (info OLED)
EQid v.1.4 (progress LED)

Finální verze 1.3 (resp. 1.4) je již připravena na usazení do pouzder (krabiček), které vzniknou 3D tiskem a budou na míru.

Montáž druhé části EQid - úprava ručního filtrového kola na motorizované :

Demontáž filter wheel
Inst. stepper-u / mag. čidla

Montáž stepper-u (ST35) byla vcelku snadná, jen bylo zapotřebí vytisknout novou hnací hřídelku, která je nasazena na stepper a uchycena na centrální kolo filtrů. Magnetické čidlo slouží k RESET-u nebo-li ke kalibraci pozice, dále OLED informační display a tlačítko pro ruční přepínání. Vše je připojeno na porty Arduino Nano.

Bohužel se se však ukazuje, že se bude muset pohon předělat na převodová kolečka z důvodu přesnějšího ustavení filtrového kola (to ukáže ostrý provoz).

Nyní nastane další krok a to usazení do finálních krabiček, které vzejdou z 3D tiskárny. Design je téměř hotov a tak brzké době v dalším příspěvku "first look" -;)
MarasGuru
Designer

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *