#5 RasPIma: birdPI modul

Ptačí light-modulátor

verze 1.0
Klíčové vlastnosti :
  • ESP32_WiFi, ESP_EASY

BirdPi je modul ovládající celodenní osvětlení vnitřní voliéry, který byl nově připojen do systému chytré domácnosti RasPIma. Byl vytvořen pro zimní provoz, kdy je ptactvo zazimováno ve vnitřní části voliéry, kde není dostatečné osvětlení. Je založen na čipu ESP32_WiFi se spínacími logickými obvody 12V/5A a s přístupem přes WiFi. Všechny tyto moduly jsou připojené do speciální SSID a pomocí VLAN odděleny od ostatního síťového provozu (hlavně i kvůli bezpečnosti). 

Dále je možné do modulu připojit i ovládat různé další senzory (např. DS18b20, tlač., …). 

V základní verzi modul ovládá osvětlení 2x1m LED pásků (CRI, UV) a načítá teplotu.

birdPI modul
Vnitřní sestavení
Instalace u stropu

birdPI - light component

birdPI – light komponenta” je tvořena ze dvou LED-pásků v délce 1m s následujícími typy :

      • CRI-300, typ denní bílá ( 4000 – 4500 K ), světelný tok 1050lm/m, příkon 12W/m, 60LED/m
      • UV-LED, 4.8W, orig. čip, vln. délka 395 – 405 nm, 60LED/m

Oba LED-pásky musejí být nalepeny na hliníkovém profilu z důvodu chlazení, poté vloženy do plastové průhledné trubice od starých zářivek. 

Konektivitu zajišťují 2 okruhy (12V), které jsou připojeny do birdPI modulu na výstupy s plynulou regulací PWM.

birdPI - funkcionalita

Mozek celého sestavení je opět čip ESP32, na kterém je použit firmware ESP_EASY … obdobně,  jako u AquaPI modulu, spec. SSID / VLAN a i opět vše ovládá python-script spouštěný centrální službou chytré domácnosti RasPIma.

Rozvrh svícení je rozdělen na 2 programy (denní / noční), které se mezi sebou plyne mění, aby se co nejlépe simuloval východ a západ slunce (bez šokujících přechodů). Režimy trošku koriguji dle aktuálního zimního období, ale cca 11 hod. svitu zachovávám.

 

birdPI - spectrum

birdPI denní spectrum
birdPI noční spectrum

Ukázky voliéry s birdPI

3D box pro birdPI

Poznámky pod čarou ...

Po tří měsíčním provozu se toto osvětlení osvědčilo a ptactvo je nadmíru spokojené. Ptáci se rádi nahřívají pod tímto světlem …

Stav projektu
RasPIma 83%

Dalším krokem, který bude následovat, je upgrade birdPI verze 2.0, která bude navíc regulovat teplotu vnitřní voliéry (18 – 20°C), protože chováme víceméně teplomilné ptactvo. Pro tuto funkcionalitu bude nutné upravit koncepci celého modulu (Arduino vs. Honeywell HR-20).

Nadcházející projekt s názvem “FrozenPI” bude další modul do rodiny RasPIma, resp. regulátor ovládající vyhřívaní okapu, žlabu a okraje střechy proti zamrzávání tajícího sněhu. Koncept je v přípravách.

MarasGuru
Designer, Development

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *